Szalagcímek:
XIIII. Ősi Tudás Rovásírás-vetélkedő és Műveltségi Találkozó
A szavak törpék, a példák óriások
Z. Urbán Aladárt köszöntjük születésnapján
Körlevél a nagyölvedi országos döntőre
Felsőszeli rovók Pozsonyeperjesen
Magyarítási feladat a 2017-es országos döntőre
A rovásírás ünnepe Pozsonyeperjesen
Felvidéki siker az Ékes rovás versenyen
Rovásemlékek - feladat az országos döntőre
Közös kincsünk a rovásírás (Balassagyarmat)

A szavak törpék, a példák óriások

"Dobban a szív és lendül a láb..." Z. Urbán Aladár felvétele "Dobban a szív és lendül a láb..."

A Nagyölvedi Alapiskola az írás címében is szereplő jelmondata szépen összecseng az Ősi Tudás Rovásírás-vetélkedőt szervező Palóc Társaság jelmondatával: Tengernyi könnynél többet ér egy cseppnyi tett! E szellemben került megszervezésre a XIII. évfolyam országos döntője 2017. ígéret havának 26. napján.

Nagyölvedre, az iskola környékére érvén hívogató, magyar szívnek kedves, csodálatosan rendezett környék fogadott minket. A helyszínre érkező résztvevőket szokás szerint a jelenléti ív aláírása után mindjárt az olvasási feladat várta. Mire a megnyitóra került sor, ezen mindenki túljutott.

Az iskola tágas folyosóján felsorakozott a tantestület és a viseletbe öltözött ének- és tánckar. A széksorokban üldögélő gyerekek és felnőttek szerteágazó figyelmét egyszer csak ütemes, átható hangú dobszó fordította egy irányba. Mintha csak maga a néhai Szovárd főtáltos hívta volna szerre az egybegyűlteket! Mikor aztán felhangzott, hogy "dobban a szív és lendül a láb, indul a földre a fenti világ...", nem akadt ember, aki ki tudta volna vonni magát a varázsból. A dalok és táncok mindenkit magukkal ragadtak.

Ebben az emelkedett hangulatban nyitotta meg a vetélkedőt Cseri Kinga iskolaigazgató és a rendezvény fővédnöke, Cseri Zita polgármester, aki emlékszalagot is kötött az Ősi Tudás vetélkedők vándoroszlopára. Utána Z. Urbán Aladár, a Palóc Társaság elnöke, a Magyar Kultúra Lovagja tartott eligazítást, majd elkezdődött az írásbeli feladatok megoldása. Ehhez továbbra is 50 perc állt a vetélkedők rendelkezésére, de az elődöntőkön megszokott két feladat mellé itt még másik kettő is társult: idegen szavak magyarítása és felvidéki rovásírásos emlékeink felismerése.

A feladatokat mindenki a megadott időn belül teljesítette, így a megérdemelt finom ebéd után a felkészítők nekiláttak a munkák javításának, a vetélkedő diákok és felnőttek pedig a tájházba indultak, ahol kipróbálhatták többek közt a nemezelést és kosárfonást is.

Délután fél kettő körül az iskola udvarán gyűlt össze a vetélkedő résztvevői, ahol Z. Urbán Aladár, Cseri Kinga és Urbán György felavatta a vetélkedő emlékére faragott kopjafát, majd az iskola tantestületével közösen elénekeltük az Örökségünk című dalt.

Már csak az eredményhirdetés volt hátra. Senki sem távozott üres kézzel, mindenki egy emléklapot, rovásfeliratos pólót, golyóstollat és a tatárlakai korong másolatát vihette haza. A helyezettek ezen kívül a Felvidéki Rovók jelképével ellátott vászontáskában egyéb értékes ajándékokat és különdíjakat is kaptak a vetélkedő támogatóinak köszönhetően.

A legértékesebb nyeremények azonban nem tárgyi jellegűek voltak: a Rákóczi Szövetség jóvoltából a döntő résztvevői közül tízen elutazhatnak a Boldogasszony zarándokvonattal Csíksomlyóra a 450. pünkösdi búcsúra. Ismét másokat pedig az 56-os ifjúsági tábor vár Kiskunmajsán.

A nagyölvedi országos döntővel lezárult az Ősi Tudás Felvidéki Rovásírás-vetélkedő és Műveltségi Találkozó XIII. évfolyama. A diákokra az iskolaév végi hajrá után a megérdemelt pihenés vár, a rovásírás oktatói pedig a nyári szünetet követően földanya havában találkoznak a Palóc Társaság által szervezett szokásos évi összejövetelen.

Úgy gondolom, az országos döntő valamennyi résztvevője nevében elmondhatjuk, hogy Nagyölveden valóban dobbant a szív, és - erre a napra mindenképpen - lejött a földre az égi világ. Mindenkinek kellemes nyári feltöltődést kíván a Felvidéki Rovók és a maga nevében:

Patassy Sándor

 

Íme az országos döntő helyezettei (a teljes eredménylap a csatolmányból letölthető):

A korcsoport

 1. Ördögh Zsófia
 2. Csiba Csenge
 3. Puss Veronika

B korcsoport

 1. Horváth Beáta
 2. Juhos Emma
 3. Varga Gergely

C korcsoport

 1. Ágoston Dóra
 2. Hegedűs Emma
 3. Dobrí Anita

D korcsoport

 1. Haver Márta
 2. Csúr Karolina
 3. Dékány Barbara

E korcsoport

 1. Turák Krisztián
 2. Bednár Anita
 3. Gere Julianna Jolán

 

 

 

A vetélkedőről készült képeket Z. Urbán Aladár és Urbán Attila készítette:

Tovább a hírcsoportban: « Felsőszeli rovók Pozsonyeperjesen