Szalagcímek:
XIIII. Ősi Tudás Rovásírás-vetélkedő és Műveltségi Találkozó
A szavak törpék, a példák óriások
Z. Urbán Aladárt köszöntjük születésnapján
Körlevél a nagyölvedi országos döntőre
Felsőszeli rovók Pozsonyeperjesen
Magyarítási feladat a 2017-es országos döntőre
A rovásírás ünnepe Pozsonyeperjesen
Felvidéki siker az Ékes rovás versenyen
Rovásemlékek - feladat az országos döntőre
Közös kincsünk a rovásírás (Balassagyarmat)

Magyar Arany Érdemkereszt Z. Urbán Aladárnak

Z. Urbán Aladár a kitüntetés átvétele után Neszméri Tünde felvétele (Felvidék.ma) Z. Urbán Aladár a kitüntetés átvétele után

Nemzeti ünnepünk alkalmából Magyarország Köztársasági Elnöke - több más felvidéki személyiséggel együtt - Magyar Arany Érdemkereszttel tüntette ki Z. Urbán Aladárt.

"Magyarország Köztársasági Elnöke Z. Urbán Aladár az ipolyvarbói Palóc Társaság elnöke, a Csemadok Ipolyvarbói Alapszervezetének elnöke részére a felvidéki magyarság önazonosságának megőrzése és a palóc hagyománykincsek továbbéltetése iránt elhivatott művelődésszervezői és honismereti tevékenysége elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozza.

Honismereti írásai, pedagógiai tárgyú cikkei az 1960-as évektől jelennek meg. Helytörténeti és honismereti füzetek szerzője. Sikeres írásokat jelentetett meg felvidéki magyar lapokban. Z. Urbán Aladár a folyamatosságra helyezi a hangsúlyt, erre példa a Palócföldi Pedagógusok Találkozója is, amelyből tizenhármat szerveztek a Palóc Társaság égisze alatt. Több személyiség tiszteletére állíttatott emléktáblát, szobrot. Palócföldi pedagógusok találkozóinak szorgalmazója, szervezője. Évkönyvek megjelenítője. Írásaival nevel, tanít. A honismerettel a honszeretethez jelszóval a magyar művelődéstörténeti emlékeket felkereső tanulmányi kirándulások és bemutatók szervezője. A Falvak Kultúrájáért alapítvány megítélése szerint a felvidéki magyarság „lámpása”. A nevéhez fűződik Krúdy Gyula múltjának ápolása is.

Z. Urbán Aladár köszönő beszédében arról szólt, többet kellene foglalkozni a magyar nyelv ápolásával, elsősorban a magyar fővárosban, Budapesten, ezzel is példát mutathatnának nekünk az anyaországiak."

Neszméri Tünde tudósítása teljes egészében a Felvidék.ma hírportálon olvasható.

 

A Felvidéki Rovók nevében szívből gratulálunk Z. Urbán Aladárnak és a többi kitüntetettnek - Méry Margitnak, Rózsa Ernőnek és Kovács Lászlónak.