Szalagcímek:
Körlevél a 2019-es gútai országos döntőre
A 2019-es országos döntő feladatai – magyarítás
A 2019-es országos döntő feladatai – rovásemlékek
Ősi Tudás körzeti forduló Dunamocson
Ősi Tudás körzeti forduló Dunaszerdahelyen
Ősi Tudás körzeti forduló Harkácson
Ősi Tudás Felvidéki Országos Rovásírás-vetélkedő – Felhívás
A 2018-as elődöntők továbbjutói
Magyarítási feladat megfejtésekkel a 2018-as országos döntőre
Rovásemlékek - feladat az országos döntőre

Íjászkodtunk a Szedres tanyán

Haver Márta, Mogrovics Zsuzsanna és Dvorák Péter a Szedres tanyán Patassy Sándor felvétele Haver Márta, Mogrovics Zsuzsanna és Dvorák Péter a Szedres tanyán

Balázsfán jártunk Rőth Imre lovasíjász tanyáján. Minden volt, ami hagyománytisztelő magyar szemnek kedves: lovak, jurta, íjak.

Egy szép tavaszi napon - 2015. április 30-án - néhány nappal az alistáli rovásírásverseny "megpróbáltatásai" után jutalomképpen - kis kiránduláson vett részt a Kodály Zoltán Alapiskola rovócsapata. A Dunaszerdahelytől csupán néhány nyíllövésre levő Balázsfán látogattuk meg Rőth Imre lovasíjász tanyáját. A tanya Imre első lováról, Szedresről kapta a nevét.

A házigazda először körbevezetett bennünket a tanyán, a jurtában elmagyarázta a jurta hagyományos berendezését, az ülésrendet, de azt is, miért nem szabad a jurta küszöbére lépni. Mivel a rovásírás gyakorlása nélkül ez a nap sem múlhatott el, így igazán korhű környezetben róttunk le részleteket Wass Albert: A magyar nemzet hét parancsolata című gondolatsorából.

Utána kisétáltunk a lovakhoz, ahol az emberhez szokott gyönyörű hátasok igencsak közelről engedték megszemlélni magukat.

Ezt követően íjakkal, nyílvesszőkkel felfegyverkezve indultunk az íjászpályára, ahol lövésektől felbuzdulva szinte magunk előtt láttuk a derék nyugati szerzeteseket, akik - sokak szerint a frankok által elrabolt avar aranykincseket is rejtő - kolostoraik vastag kőfalai mögött rettegve esdekeltek fura rúmi nyelven: "A sagittis Hungarorum libera nos, Domine!" :)

Minket szerencsére nem kellett megmenteni saját nyilainktól, így élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodva köszöntünk el vendéglátónktól. Tengri ránk mosolygott ezen a napon :)

Rőth Imre lovasíjász jurtájában
Rőth Imre lovasíjász jurtájában